ABC om digitale betalinger

ApplePay: Apples kort-baserede betalingstjeneste er baseret på NFC-teknologien i butikkernes betalingsterminaler og muliggør e-handel gennem browseren Safari fra Apple-tilsluttede e-detailhandlere.

Biometri: Et begreb for mange forskellige teknologier til identificering via aflæsning af eksempelvis fingeraftryk eller stemme- øje- og ansigtsgenkendelse. Anvendes til at godkende et køb eller et log ind i stedet for PIN-kode eller kodeord.

Kontaktløs betaling: Baseret på teknologier (primært NFC og Samsung Pay og endda MST, se forklaring nedenfor), som gør, at du ikke behøver at trække magnetstriben på kortet gennem eller indsætte det i chiplæseren. I stedet skal du blot holde kortet – eller din mobiltelefon (se den digitale tegnebog nedenfor) – mod betalingsterminalen for at overføre alle data – og penge – trådløst.

Digital tegnebog: En tjeneste, som holder styr på dine kredit- og betalingskort, kundekort, leveringsadresse etc. Du vælger selv, hvilke kort der er tilknyttet, og hvilket kort der skal ’ligge øverst’, dvs. det som du foretrækker at betale med.

NFC: Near Field Communication er en standard for trådløs overførsel. En mobiltelefon eller et betalingskort med NFC kan sende og modtage information, når du betaler i butik.

MST: Magnetic Secure Transmission er en teknologi, der muliggør kontaktløse betalinger fra Samsung Pay til betalingsterminaler, der ikke har NFC.

MasterPass: Varemærket fra Mastercard for at sikre enkle digitale kortbetalinger ved hjælp af digitale tegnebøger. Lanceret via forskellige banker i Sverige og Finland. Vil i løbet af 2017 også blive lanceret i Norge og Danmark.

PayPal: Med PayPal har du en digital tegnebog, hvor du kan indtaste dine Eurocard kortoplysninger. Derefter kan du betale, overføre penge og modtage betalinger online uden at skulle indtaste dine betalingsoplysninger.

Samsung Pay: Samsungs betalingstjeneste for digitale betalinger, der er baseret på både NCF- og MST-teknologi, og som allerede fungerer i Sverige for alle med en Samsung mobiltelefon af nyere model og et gyldig Eurocard

Tokenisering: En teknik, som tillader betalinger uden at afsløre dine kort- eller kontooplysninger. I stedet for at anvende kortnummeret, får du en anden unik nøgle, et digitalt kortnummer, som kan anvendes i den enhed, den placeres i. Eksempelvis i den specifikke mobiltelefon. Det er ikke kun sikkert, men også praktisk, hvis det fysiske plastikkort skal komme på afveje. Du kan endda fortsætte med at betale med mobiltelefonen.